Image may be NSFW.
Clik here to view.Afgelopen weekend bereikte de Appstore van Apple een nieuwe mijlpaal, 10 miljard downloads van de kleine tegeltjes voor je iPhone, iPod of iPad. De gebruiker die de 10 miljardste App binnen haalde is nog niet bekend, wel is hij of zij zeker van een cheque ter waarde van 10.000 dollar om aan volgende App’s te besteden. Het duurde slechts 31 maanden voordat de 10 miljardgrens werd gepasseerd, ter vergelijking: iTunes kwam na 67 maanden op 10 miljard muzieknummers. Maar wat maken App’s nou tot een succes? En wat is dat succes voor jou?
App’s zijn makkelijk
Met de komst van de App is het nog nooit zo makkelijk geweest om een programma op een apparaat te installeren. Het is nog niet zo heel lang geleden dat je van geluk mocht spreken als je op je computer een software programma zonder al teveel problemen werkend kon krijgen. Een CD-ROM erin, installatieprogramma met veel vragen doorlopen, netjes de gebruiksvoorwaarden accepteren; een heel proces om te komen tot een functionele oplossing.
Een App gaat een stuk eenvoudiger, even zoeken in de Appstore (Android Market, of hoe de winkel van de fabrikant ook mag heten), aanklikken van de App die je wil hebben, wachten en een paar tellen later kun je direct aan de slag. De moeilijkheidsgraad is er niet of nauwelijks en de trend zet zich langzaam door naar het systeem waar die lastige software installaties zijn begonnen: de computer. Met de komst van een Appstore voor de Mac computer zal het niet lang meer duren voordat de gebruikservaring voor ieder apparaat hetzelfde gemak zal krijgen.
App’s kunnen vanalles
Een App kan veel meer dan een website en is vaak optimaal gemaakt voor het doel dat het dient. Zo kunnen App’s gebruik maken van functionaliteiten van je telefoon die een website bijvoorbeeld niet zo makkelijk kan activeren. Denk maar aan GPS om je locatie te traceren of de camera om een of meerdere foto’s te maken. Ook kan een App eenvoudig gekoppeld worden aan je adresboek of toegang krijgen tot je voorraad foto’s die je eerder hebt gemaakt.
De intelligentie van App’s gaat daardoor veel verder dan wat een website kan. Ook heeft een App ten opzichte van een website vrijwel geen laadtijden doordat de software al op de telefoon aanwezig is. App’s hebben trouwens weinig fouten, omdat ze meestal geoptimaliseerd zijn voor het toestel waar het op geïnstalleerd wordt. En vergeet als laatste ook niet de meetmogelijkheden voor de makers van App’s, zij kunnen zien hoe gebruikers zoals jij met hun App werken en deze weer verbeteren.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
App’s geven je telefoon nieuwe functie
Ik had nooit gedacht dat ik nog eens zou klussen met mijn iPhone als waterpas, toch maken de meest inventieve App’s je telefoon nóg praktischer. Waar de camerafunctie op een telefoon de fotocamera vaak overbodig heeft gemaakt doen App’s dat voor andere functionaliteiten.
Ook hebben App’s het mobiel gebruik van internet een extra duw gegeven. De standaard internetbrowser op een mobiele telefoon voldoet vaak om informatie op te zoeken of websites te bezoeken die geschikt zijn gemaakt voor mobiel. Maar als het gaat om slimme functies zoals de vertrektijden van je trein of het bijhouden van je sociale netwerk, weet een App het toch weer beter aan te bieden.
App’s voor de beste game-ervaring
Telefoons die geschikt zijn voor App’s nemen al een groot deel van de markt in, maar dat geldt niet alleen voor de mobiele telefoonmarkt. Ook de gaming industrie voelt de komst van App’s in de vorm van spelletjes: de Nintendo DS en de Playstation Portable domineren al lang niet meer de markt van portable spelcomputers. De iPad doet daar als nieuwe spelletjescomputer nog een schepje bovenop. En heel verwonderlijk is het ook niet, je telefoon heb je immers altijd bij je en de meest eenvoudige spelletjes werken enorm verslavend. Hoeveel mensen zien we niet dagelijks in de trein of op straat Doodlejump of Angry Birds spelen?
De volgende 10 miljard
Voordat Apple 20 miljard App’s mag noteren zijn we nog wel een tijdje verder, de concurrentie is immers moordend en veel functionaliteiten voor App’s zijn inmiddels wel bedacht.
Echt originele App’s zien we steeds minder vaak voorbij komen, de relevantie van een applicatie wordt dus steeds belangrijker. Vooral als de maker ervan wil dat het tegeltje met zijn logo bij de gebruiker op het toestel blijft staan. Daarnaast spraken we nu in zijn algemeenheid over App’s ofwel de applicaties zoals we die van Apple kennen, maar deze is niet meer de enige speler op de markt. Sterker nog: het Android besturingssysteem van Google loopt flink in op Apple en ook gebruikers van Nokia en Blackberry beginnen heel langzaam applicaties voor hun telefoons te adopteren.
Met de veranderende markt staat er dus nog veel te gebeuren, voorlopig zijn de kleine programmaatjes niet meer van onze telefoons weg te denken. Maar welke App’s gaan nog groot worden? Moeten we het zoeken in de games? Of is er toch nog een gat in de markt open voor nieuwe ideeën?